Simracen: wat is het eigenlijk?

Simracen: wat is het eigenlijk?

 

Nadat Max Verstappen in 2021 het wereldkampioenschap Formule 1 won is de populariteit van simracen enorm gestegen. Veel mensen kruipen achter hun racestuur om zo de digitaal de strijd aan te gaan tegen andere simracers. In games zoals iRacing, Asseto Corsa en Formule 1 2022 worden elke dag diverse races tegen elkaar afgelegd. Maar wat is simracen eigenlijk en wat heb je er allemaal voor nodig? In dit artikel gaan we het allemaal uitleggen!

Wat is nou dat simracen?

Simracen is een afkorting voor simulatie racen. Je racet dus niet echt zoals Max Verstappen op een circuit maar dit doe in een game. Bijvoorbeeld in Formule 1 2022 op de playstation 5 of Forzo Horizon op de Xbox Series X. Digitaal vanachter je scherm ga je de strijd aan met andere coureurs. Nu denkje misschien game hoe realistisch is dit? Nou… heel realistisch. Het lijkt net alsof je echt in een raceauto zit en dat maakt het simracen dus ook ontzettend populair. Door allerlei technieken zoals force feedback krijg je weerstand op je stuur wat zorgt voor het realitische effect. Als je een racestuur hebt met force feedback voel je bijvoorbeeld elke trilling als je over curbs heen gaat of moet je extra kracht zetten als je met hoge snelheid door de bocht heen racet. Een racestuur is dus erg belangrijk maar niet het enige wat je nodig hebt. Hieronder zullen we alles benoemen wat je nodig hebt om te kunnen simracen.

Wat heb je allemaal nodig om te kunnen simracen.

Simracen is een dure hobby. Je hebt er veel voor nodig en hoe meer spul je haalt hoe realistisch het wordt. De basis is een spelcomputer of pc, een game waarin je kan racen en een racestuur. Daarnaast is ook een beeldscherm belangrijk, zodat je ziet wat er gebeurd. Optioneel kan je ook kiezen voor een shifter, racepedalen en een cockpit waarin je kan zitten. Als je dit allemaal hebt kan je zo digitale weg om te gaan racen.

Maar als je denkt dat je makkelijk even wint met simracen heb je het mis. Sommige mensen geven duizenden euro’s aan hun set en hebben hierdoor ook soms voordeel van hun gear. Daarnaast is het algemeen bekend dat coureurs zoals Max Verstappen zelf ook simracen. Kortom: maak je borst maar nat, want met simracen win je niet zomaar.

Hieronder zijn een paar video’s te zien van bekende formule 1 rijders die aan simracen doet. Zoals je ziet is Max Verstappen even gefocust als zoals we van hem gewend zijn. Wanneer je op zoek bent naar een goed racestuur kijk dan eens op race-stuur.nl. Hier leggen ze precies uit welke verschillende soorten racesturen er zijn en daardoor kan je een goede inschatting maken welk racestuur bij jouw past. Mocht je gaan simracen wensen je heel veel plezier!

QiGame.nl
Logo